Muffinki z serem i borówką

27 października 2012, dodał: Kosmala
Artykuł zewnętrzny

Składniki (ok. 12 szt.):

2,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

szklanka kefiru lub jogurtu, maślanki

szklanka mleka

2 jajka

szczypta soli

50 g borówki lub żurawiny

Dodatkowo:

250 twarogu (ja dodałam ser na sernik)

żółtko

Borówkę zasypujemy dwoma łyżkami cukru i podgrzewamy otaczając owoce w cukrze. Gdy borówka zacznie pękać zdjąć z ognia i wystudzić. Masło topimy i chłodzimy.

W oddzielnym naczyniu łączymy ser z żółtkiem (jeżeli twaróg nie jest słodzony należy dodać cukru do smaku).

Łączymy ze sobą składniki sypkie, następnie płynne (prócz twarogu!). Dodajemy płynne do sypkich i niedbale mieszamy. Ważne aby ciasta nie wyrabiać ponieważ wówczas muffinki mogą być puste w środku.

Do papilotek wkładamy na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera.

Pieczemy ok. 25-30 min w 180 st. Należy sugerować się wyglądem muffinek, muszą być rumiane!!

Muffinki wychodzą przepyszne, ser warstwowo stapia się z ciastem, a całość przełamuje kwaskowatość borówki.

    file1351343124