Tarty wytrawne i na słodko – różne przepisy

5 marca 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Tarty kojarzą się nam zazwyczaj z szybkim i słodkim ciastem. Jednak tak naprawdę tarta może być zarówno słodkim deserem, jak i smacznym daniem obiadowym, czy oryginalną kolacją, a nawet przekąską na zimno. Podstawą tarty jest najczęściej kruche ciasto, ale bez problemu można je zestąpić gotowym ciastem francuskim. Pamiętajcie, że tarta to dość kaloryczny posiłek, ponieważ powstaje na bazie masła, mąki i żółtek oraz różnych dodatków – sera, szynki, warzyw. Jeśli jednak zastosujecie zamiast mąki pszennej np: razową to tarta będzie mniej kaloryczna. Oto kilka wybranych przepisów na tarty – zarówno z nadzieniem słodkim jak i słonym.

Tarta z suszonymi pomidorami i rukolą

 

    Ciasto:

150 g mąki (ok. 1 i ¼ szklanki)
1 żółtko
80 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
50 ml wody
Farsz:
10 szt. suszonych pomidorów
1 pomidor malinowy
garść rukoli
1 żółtko
4 łyżki śmietany 18%
50 g żółtego sera
sól

Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaję zimne masło i łączę składniki nożem. Dodaję też sól, granulowany czosnek i żółtko. Dalej łączę składniki nożem i stopniowo wlewam bardzo zimną wodę. Następnie ciasto szybko wyrabiam rękami. Wyrobione zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję na okrągły placek, przekładam je do tortownicy (24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut.
Kiedy spód tarty się piecze myję rukolę, pomidora kroję na plasterki, a suszone pomidory przekrajam na pół lub na węższe paski.
Przygotowuje też sos: do żółtka dodaję sól, rozprowadzam je i dodaję śmietanę. Następnie na drobnych oczkach tarki ucieram żółty ser. Składniki sosu dokładnie mieszam. Na podpieczonym spodzie tarty układam plasterki pomidora, wlewam sos i równomiernie go rozprowadzam. Wierzch posypuję osuszoną rukolą i  widelcem zatapiam ją w sosie, na rukoli układam kawałki suszonych pomidorów.
Tartę piekę w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez kolejne 20 minut ( góra tarty musi być zapieczona). Po wyjęciu tarty z piekarnika najlepiej odczekać chwilę przed krojeniem, można tez przygotować ja dzień wcześniej.

czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia w lodówce
czas pieczenia: 40 – 45 minut

Autor: www.talerzpokus.tv

Tarta z truskawkami

Składniki:
Kruchy spód:
– 200 g mąki (krupczatka lub mąka uniwersalna)
– 2 – 3 łyżki cukru pudru
– 100 g zimnego masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem mascarpone:
– 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
– 5 łyżek cukru
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
– 1/2 kg truskawek + owoce do ozdoby

Przygotowanie:
Przesianą mąkę, cukier puder i pokrojone na kawałki masło włożyć do misy miksera i miksować mieszadłem aż z ciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć. Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na około 3 mm placek. Aby wałek nie przyklejał się do ciasta, można je przykryć przeźroczystą folią. Zawinąć ciasto na wałek i przenieść je do formy na tartę. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód tarty dokładnie podziurkować widelcem i wstawić ją do lodówki na 1/2 godziny. Tartę przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Piec przez 15 min. Zdjąć papier i pozostawiając część obciążenia, piec tartę przez kolejne 8 – 10 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i wanilią, a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Przed samym podaniem na krem wyłożyć truskawki i inne owoce.

Tarta makowa

Składniki:
– 1 porcja słodkiego ciasta kruchego (ok. 250 g)
– 200 g masy makowej lub mielonego maku
– 4 żółtka
– 100 g cukru + dodatkowy do posypania tarty
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski  wanilii
– skórka otarta z 1 cytryny
– 200 ml pełnego mleka

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyścielić formę na tartę ciastem, nakłuć widelcem. Piec 15 min. na złoty kolor. W tym czasie przygotować krem cytrynowy, ucierając na puszystą masę żółtka z cukrem, wanilią i skórką cytrynową. Podgrzać mleko i stopniowo, nie przerywając ucierania, połączymć z żółtkami. Podpieczony spód pokryć centymetrową warstwą maku i polać masą cytrynową. Piec jeszcze 30 min., aż krem stężeje. Na końcu posypać cukrem i karmelizować przy użyciu ręcznego palnika. Tartę podawać schłodzoną i udekorowaną.

Tarta czekoladowa

Składniki:
Na spód:
– 320 g mąki
– 1 i 1/4 łyżeczki kardamonu
– 1 i 1/4 łyżki soku z cytryny
– 1/3 szklanki cukru
– 1 żółtko
– 2 i 1/2 łyżki zimnej wody
– 130 g masła
Na nadzienie:
– 365 g śmietany 30% lub 36%
– 1/3 szklanki kwiatów lawendy
– 425 g czekolady
– 4 łyżki miodu
– 2,5 łyżki masła

Przygotowanie:
Połączyć mąkę, cukier, kardamon i skórkę z cytryny i wkroić do nich masło. Następnie powoli dodawać żółtko, sok z cytryny i wodę i zagniatać ciasto. Gotową masę włożyć na godzinę do lodówki, następnie przełożyć do formy. Ponakłuwać ciasto widelcem i włożyć do piekarnika. Piec 15-18 min. w 230 st. C. Po upieczeniu wystudzić. Śmietanę wlać do rondelka, dodać lawendę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 10 min. aby przestygło. Dodać masło, znów doprowadzić do wrzenia i zdjąć z gazu. Do miski wrzucić posiekaną czekoladę i miód. Nad miską umieścić sitko i przecedzić przez nie śmietanę, wyciskając dokładnie cały płyn. Pozostawić parę minut śmietanę na czekoladzie, żeby się roztopiła. Po chwili dokładnie zamieszać, aby cała czekolada do końca się rozpuściła i aby wszystkie składniki stworzyły gładką masę. Gotową masę wylać na tartę i odstawić na parę godzin, aby zupełnie wystygła.

Tarta z rabarbarem

Składniki:
– niepełna szklanka zmielonych migdałów ze skórką
– 1 jajko
– 120 g masła
– pół szklanki cukru pudru
– 2-3 krople olejku  migdałowego
– około 3/4 szklanki mąki
– szklanka o pojemności 250 ml
– 4 łodygi rabarbaru
– 2 jabłka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w większej misce i zagnieść, najlepiej widelcem, w razie potrzeby podsypać trochę mąką, uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę (albo na 30 min. do zamrażalnika). 2 średnie jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a ćwiartki na 3 części. Do garnka z grubym dnem przełożyć jabłka, skropić sokiem z cytryny, dodać łyżkę masła, 2-3 łyżki wody i łyżkę cukru. Dusić pod przykryciem 4-5 minut uważając by jabłka się nierozpadły. 2 łodygi rabarbaru obrać i pokroić na 1,5 kawałki. Schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę, ułożyć cząstki jabłek lekko je dociskając, wierzch posypać kawałkami rabarbaru.  Piec w 180 st. C przez 30- 40 min.

Tarta z jabłkami

Składniki:
Ciasto:
– 25 dag mąki
– 14 dag masła + około łyżeczki do formy
– szczypta soli
– kilka łyżek zimnej wody
Nadzienie
– 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)
– 2 jajka
– 15 dag cukru
– niepełna szklanka śmietany
– pół łyżeczki cynamonu
– cukier puder do pospania

Przygotowanie:
Mąkę połączyć z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować z niego kulkę. Wstawić ją na dwie godziny do lodówki. Po upływie czasu wysmarować formę do tarty masłem i rozłożyć na niej ciasto, dokładnie dociskając je palcami. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić ponownie do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je na cienkie plasterki. Ułożyć koliście na cieście. W miseczce wymieszać jajka z cukrem i cynamonem i śmietanką. Polać sosem ułożone na cieście jabłka. Piec tartę w temperaturze 180 st. C ok. 45 min., dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabiorą złocistego koloru.

Tarta z figami

Składniki:
Ciasto:
– 220 g mąki 100 g masła
– 1 jajko
– 2 łyżki miodu
– 1/2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
– szczypta soli
Nadzienie:
– 200 g miękkiego koziego sera (twarożku)
– 1 jajko
– 200 ml śmietany 18%
– sól, pieprz
– 4 świeże figi

Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z podanych składników i wstawić je do lodówki co najmniej na 40 min. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Zrobić nadzienie: wymieszać ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylać masę na ciasto. Figi umyć, pokroić na połówki i ułożyć na serowej masie. Piec 30 min. w 180 st. C.

Tarta z pomidorami

Składniki:
– pomidorki koktajlowe – 200 gramów
– bułka tarta – 1 łyżka
– tarty ser parmezan – 120 gramów
Ciasto
– ser kozi – 120 gramów
– mąka – 1 szklanka
– rozmaryn – 1 gałązka
– serek homogenizowany naturalny – 120 gramów
– tymianek – 3 gałązki
– cukier – 1 szczypta
– oregano – 2 gałązki
– masło (do formy) – 1 łyżka
– ostra musztarda – 4 łyżki
– masło zimne – 120 gramów
– Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr – 1 sztuka
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać ze skruszoną Minikostką Czosnek i cukrem, dodać masło i posiekać. Wymieszać z serkiem. Ciasto powinno mieć lekko „marmurkową” konsystencję. Włożyć do lodówki na 30 min. Formę do tarty wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ciasto posmarować musztardą, a następnie posypać pokruszonym serem kozim. Pomidorki po oczyszczeniu i osuszeniu przekroić na połówki i ułożyć na cieście. Tartę oprószyć listkami ziół i posypać serem. Piec przez 30 min. w temperaturze 220 st. C. Piekarnik nastawić na pieczenie od dołu.

Tarta z cukinią

Składniki:
– 25 dag mąki pszennej
– szczypta soli
– 1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
– 5 dag tartego parmezanu
– 1 jajko
Farsz:
– 2 duże cukinie
– 1 łyżka soli
– 5 dag masła
– 1 pęczek dymki
– 150 ml kremówki śmietany
– 3 jajka
– sól, pieprz
– 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieć. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy, odciąć zwisające resztki ciasta. Spód nakłuć widelcem i wstawić na 30 min. do lodówki. Piec około 15 min. w temp. 180 st. C. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, przełożyć na sitko i posolić. Po 20 min. przepłukać zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odcisnąć. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną dymkę, smażyć, aż zmięknie. Wtedy dodać cukinię, dusić na średnim ogniu bez pokrywki około 5 min., aby cały sok odparował. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać masą jajeczną, piec przez 30 min. w temp. 170 st. C. Można podać na ciepło lub na zimno.

Tarta z szynką

Składniki:
– 50 dag ciasta francuskiego
– 25 dag gotowanej szynki
– 25 dag sera taleggio
– 1 jajko

Przygotowanie:
Szynkę pokroić w cieniutkie plasterki. Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na 2 prostokąty. Pierwszy kawałek ułożyć na blasze do pieczenia przykrytej papierem kuchennym. Na ciasto położyć plastry szynki i cienkie plastry sera bez skórki. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, zwilżając brzegi, aby się dobrze zlepiły. Pędzlować ciasto rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika (temp. 200 st. C). Piec przez 30 min. Podawać pokrojone na kawałki.

Tarta ze szpinakiem

Składniki:
Na spód:
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła
– 1 jajko
– sól
Nadzienie:
– 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g)
– 1 średnia cebula drobno posiekana
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 200 ml mleka
– 2 jajka
– pieprz i odrobina soli
– ok 100 g sera (np. dojrzałego Stiltona)
Przygotowanie:
Do mąki z solą wetrzeć masło, dodać rozbełtane jajko i szybko zagnieść. Włożyć owinięte folią spożywczą do lodówki. Gdy się schłodzi, rozwałkować i wyłożyć ciastem natłuszczoną wcześniej formę. Formę odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia i wysypać np. fasolę. Podpiekać ok. 10 min. w 190 st. C i po tym czasie ściągnąć papier z fasolą i dopiec jeszcze ok. 5 min.
Obsmażyć cebulkę i czosnek na maśle i dodać rozmrożony wcześniej szpinak (osączony) i smażyć przez chwilę mieszając. Doprawić pieprzem i odrobiną soli. Zdjąć z ognia. W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie mleko z jajkami i dodać do niego lekko przestygnięty szpinak. Całość wymieszać i wylać na podpieczony spód. Po wierzchu posypać pokruszonym serem. Zapiekać ok. 30 min. w 190 st. C.

Tarta z grzybami

Składniki:
Ciasto:
– 20 dag mąki
– 10 dag masła
– 1 jajko
– 2-3 łyżeczki wody
– duża szczypta soli
Nadzienie:
– grzyby leśne
– 2 małe cebule
– 1 jajko
– 2 łyżki masła
– natka pietruszki lub szczypiorek
– starty żółty ser i mozzarella
– biały pieprz, sól

Przygotowanie:

Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Do ciasta dodać jajko i wodę. Wymieszać i zagnieść szybko ciasto, formując kulę, włożyć do lodówki na ½ godziny. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić grzyby, smażyć ok. 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły. Dodać posiekaną w kostkę cebulę, wymieszać, smażyć razem chwilę, doprawić solą i pieprzem. Wyjąć ciasto z lodówki. Formę na tartę cienko wysmarować masłem. Rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Przenieść na formę, wylepić brzegi. Po nakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 min., żeby ciasto oziębić.

Czekoladowa tarta z gruszkami – autor Czekoladka

 

Ciasto:

  • 35 dag mąki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • jajko,
  • 10 dag cukru,
  • szczypta soli.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folią aluminiową i włożyć na 1/2 godz do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr.27cm i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 190st.

Dodatkowo:

  • 2 gruszki,
  • szkl. kompotu z jabłek,
  • szkl. mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50g mlecznej czekolady.

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Zagotować wraz z kompotem z jabłek i ostudzić. Gruszki wyjąć, odcedzić. Kompot zmieszać z żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować z czekoladą i cukrem, wlać kompot, zagotować. Ciepłą masę wylać na podpieczony spód. Promieniście ułożyć cząstki gruszek. Piec ok. 20 min w temp. 180st.

Tarta jest delikatna w smaku i nie za słodka. Żaden łasuch jej się nie oprze…

Tarta cytrynowa

składniki:

– 40 dag mąki
– 10 da masła
– żółtko
– 2 łyżki cukru pudru
– aromat waniliowy

nadzienie:
– 4 cytryny
– 6 jaj
– 10 dag masła
– 1,5 szklanki cukru pudru

Z podanych składników na ciasto zagnieć masę, dodając około 1,5 łyżki zimnej wody. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i ostrożnie przenieś do formy o średnicy 30 cm. Ciasto nakłuj  w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem pergaminowym. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Nadzienie: sparz 4 cytryny, otrzyj z nich skórkę, do miseczki wyciśnij sok, wyjmij pestki. Na małym ogniu podgrzewaj 6 mieszając 6 jaj, 10 dag masła i cukier puder.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj sok i skórkę otartą z cytryn, nadal podgrzewaj, mieszając, do chwili, aż masa zacznie gęstnieć, wówczas wylej masę na ciasto. Piecz około 20 minut – masa powinna być lekko ścięta.
Kiedy tarta przestygnie, posyp ją cukrem pudrem.

 

 

Zobacz pozostałe przepisy na tarty:

  1. Wszystkie przepisy czytelników

  2. Krucha tarta z kalafiorem – tarta kalafiorowa

  3. Co zrobić z ciasta francuskiego – pomysły i przepisy

  4. Pomysły na pyszne dania z kaszą: różne przepisy

  5. Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania