Bananowa szarlotka

19 października 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

15 dag margaryny,

jajko,

1i1/2 szkl. mąki,

1/2 szkl. cukru,

łyżeczka proszku do pieczenia.

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i schładzać pół godz. Następnie wylepić dno formy o wym. 25x36cm i nakłuć wdelcem.

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek,

cukier waniliowy,

sok z 1/2 cytryny,

3 łyżki cukru,

łyżeczka cynamonu.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem, zasypać cukrami i odstawić na 5 min. Następnie odcisnąć z nadmiaru soku, wymieszać z  cynamonem i wyłożyć na cieście.

Masa bananowa:

3 szkl soku bananowego,

3 budynie śmietankowe,

2 łyżki cukru.

Na soku z cukrem ugotować budynie. Lekko przestudzić i wyłożyć na jabłka. Piec ok. 30 min w temp. 170st.

Dodatkowo:

1/2 l śmietanki 30%,

2 śmietan-fixy,

łyżka cukru pudru,

5 dag płatków migdałowych.

Śmietankę ubić z pudrem i fixami. Wyłożyć na zimne ciasto. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, rozsypać na wierzchu szarlotki.

Ciasto po prostu rewelacyjne! Idealne połączenie jabłek i  bananów…

file1350668729