Roladki z mięsa mielonego nadziewane parówką i kapustą pekińską

17 października 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 45 dag mielonego mięsa
  • 6 liści kapusty pekińskiej lub włoskiej
  • 6 parówek
  • jajko
  • czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cebula
  • czosnek
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • 6 kawałków folii spożywczej

PRZYGOTOWANIE:

Liście kapusty myjemy , po czym wrzucamy je na kilka chwil do wrzątku, aby się sparzyły. Odsączamy je. Czerstwą bułkę moczymy w mleku , odciskamy. Łączymy ją z mięsem mielonym oraz drobniuteńko posiekaną cebulą, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Mieszamy starannie. Mięso dzielimy na 6 części. Każdą z nich układamy na kawałku folii, formujemy placki. Na każdym placku kładziemy zieloną część liścia kapusty, na to zaś parówkę.

Mięśo mielone faszerowane parówką i kapustą pekińską

Za pomocą folii zwijamy mięso, tak aby utworzyły się roladki. Staramy się by mięso pokryło całą parówkę, jednak jeśli się nam nie uda – potrawa straci tylko odrobinę na efekcie wizualnym. Smażymy roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż nabiorą rumianego koloru. Podajemy pokrojone w grube plastry.

Mięso mielone fszerowane parówką i kapustą pekińską

Smażymy roladki z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż nabiorą rumianego koloru. Podajemy pokrojone w grube plastry.

file1350507324