Wytrawna zupa dyniowa

9 października 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Dodatek imbiru świetnie rozgrzewa, a połączenie dyni i kurczaka regeneruje po męczącym dniu.

Składniki:

ok. 500 g dyni

1 cebula

2 małe ziemniaki

1/2 piersi z kurczaka

cienki plasterek imbiru

oliwa

liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty

ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj wywar z mięsa z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego i imbiru. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę z dodatkiem oliwy, następnie dodaj obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki dynię. Duś pod przykryciem uważając, aby się nie przypaliło.

Wywar przecedź oddzielając zioła, ugotuj w nim obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso z wywaru pokrój drobno. Cebulę z dynią zmiksuj i dodaj do wywaru, dodaj do zupy mięso.

Dopraw do smaku.

file1349770214