Klopsiki drobiowo-warzywne w sosie pomidorowym

8 października 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

… czyli jak pysznie i zdrowo wykorzystać mięso z rosołu.

Będziecie potrzebować:
KLOPSY:

  • mięso z rosołu
  • kilka marchewek (ja miałam 3 duże)
  • kilka białych pietruszek (ja miałam 3 duże)
  • kawałek selera
  • kawałek suchego chleba/bułki
  • miseczka z mlekiem
  • jajko
  • pół cebuli
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

SOS:

  • duży pomidor
  • mały koncentrat pomidorowy
  • szklanka/1,5 szklanki wody
  • łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól/pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:
1) Bułkę zamaczamy w miseczce mleka
2) Przez maszynkę przepuszczamy kawałki mięsa rosołowego  marchew, pietruszkę, seler. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gałkę, natkę, sól, pieprz, jajko i wyciągniętą z mleka i odsączoną bułkę. Zagniatamy na gładką masę (gdyby zbytnio się kleiła, można dodać więcej namoczonej i odsączonej bułki lub bułkę tartą)
3) Formujemy klopsiki i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju przez kilka minut.
4) Pomidora delikatnie nacinamy nożem w kilku miejscach, sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Wrzucamy do rondla/garnka z grubym dnem z rozgrzanymi dwoma łyżkami oleju i dusimy do zmięknięcia (można pomóc sobie tłuczkiem :). Dodajemy koncentrat, wodę, paprykę, bazylię, doprawiamy do smaku.
5) Do sosu wkładamy pulpety i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W razie potrzeby można dolewać wodę.

Najlepiej smakują z kaszą jęczmienną i zwykłym ogórkiem kiszonym :)

SMACZNEGO

Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita