Tort grzybowy

15 września 2012, dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

Przygotowanie 60 minut,dla 8 osób.

1 kurczak 1,20

50 dkg grzybów

1/2 bułki wrocławskiej

2 łyżki oleju ,3 jajka

10 dkg słoniny

p0 1/4 mleka i bulionu

czosnek w proszku

sól,pieprz 2 cebule

Kurczaka ugotować,zemleć. Słoninę posiekać,podsmażyć  odlać część tłuszczu i dodać olej. Cebulę zetrzeć,grzyby posiekać,udusić na tłuszczu. Dodać natkę,mięso,zalać bulionem zagotować.Dwa żółtka i dwa ubite białka zmiesza z 1/2 szklanki mleka,dodać do masy. Jedno jajko wymieszać z resztą mleka,dodać czosnek,sól. Tortownicę wylożyć folią, kromki bułki zanurzyć w jajku z mlekiem,układać na  dnie,wyłożyć masę, piec 20 minut w 240 st.C. Tort podawać z pikantnym pomidorowym sosem,na ciepło lub zimno jest wyśmienity.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz