Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym

30 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    biała kapusta 1 główka
    mielone mięso  50 dag
    ryż 1 szklanka
    cebula 1 szt.
    listek laurowy 1 szt.
    sól
    pieprz
    majeranek
    ziele angielskie
    koncentrat pomidorowy 1  słoiczek
    kostki bulionowe 3
    smalec 1 łyżka

      Ryż ugotuj odcedź i wystudź. Wytnij głąb kapusty. Całą główkę gotuj w posolonym wrzątku, stopniowo zdejmując sparzone liście. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Wymieszaj z mięsem i ryżem. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

      Na każdy liść nałóż porcję mięsnego farszu, zroluj. W szerokim garnku ułóż ciasno gołąbki. Dodaj 2 kostki bulionowe, przyprawy oraz 2 łyżeczki koncentratu. Zalej wodą, dołóż smalec. Duś 30 min.

      Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy.

      file1264858572