Barszcz czerwony z kiszonym ogórkiem

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Barszcz czerwony z kiszonym ogórkiem

Przepis podchwyciłam w czasie wieczornych pogaduszek między sąsiadkami na balkonie. Prawdę mówiąc miałam lekkie opory. Ale wypróbowałam . Jest fajny.

Czas : 45 minut

Składniki :

2 szklanki rosołu
1 szklanka ugotowanych i utartych na grubej tarce jarzynowej buraczków
2 kiszone ogórki
1 marchewka
3 ziemniaki
2 łyżki usiekanego koperku
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
maggi w płynie
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki

Ziemniaki pokroić w cienkie słupki ( jak na frytki), marchewkę w plasterki, ogórki utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Ugotować w rosole ziemniaki i marchewkę . Dodać buraczki i kiszone ogórki. Doprawić magii, pieprzem. Wlać śmietankę . Wsypać koperek. Podawać posypany natką pietruszki.

Przepis doskonale się sprawdza gdy zostaje nam z poprzedniego dnia trochę rosołu, mamy zawekowane , utarte buraczki ( takie na surówkę ) i zakiszone ogórki. No chyba , że komuś tak posmakuje , że ma ochotę gotować go specjalnie od podstaw ( tzn . rosół , buraczki ).Zestawienie buraczków z kiszonym ogórkiem doskonale sprawdza się w surówkach , a i w tej zupie moim zdaniem również.

 

nadesłane: Babciagramolka