Zapiekanka ziemniaczana z maślakami

6 września 2012, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

Pyszna, aromatyczna i pożywna zapiekanka.

Składniki:

  • 500 g maślaków
  • 200 g śmietany 12%
  • 1 jajo
  • 1 łyżka melisy świeżej
  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka szałwii świeżej
  • 1/2 rozmarynu suszonego
  • 100 g szynki
  • 50 g sera żółtego
  • papryka słodka
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry grubości ok. 1 centymetra.

Grzyby obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę a następnie udusić je ze szczypta soli i 1 łyżeczką masła.
Szynkę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
Zioła posiekać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę wymieszać z jajem i przyprawą bałkańską.
Formę do zapiekania posmarować olejem i na dno wyłożyć ziemniaki.

Posypać je świeżą melisą i szałwią oraz rozmarynem.

Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną szynkę a na niej umieścić grzyby.
Posypać połową sera a następnie zalać sosem śmietanowym i posypać resztą sera.
Na wierzchu posypać papryką słodką.
Piekarnik rozgrzać do 180 C i wstawić formę przykryta folią aluminiową na 15 minut.
Po tym czasie folię zdjąć i zapiekać jeszcze 10 minut.

Danie jest bardzo pyszne i aromatyczne.

Życzę smacznego.