Zapiekanka ziemniaczana z maślakami
Pyszna, aromatyczna i pożywna zapiekanka.
Składniki:
- 500 g maślaków
- 200 g śmietany 12%
- 1 jajo
- 1 łyżka melisy świeżej
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka szałwii świeżej
- 1/2 rozmarynu suszonego
- 100 g szynki
- 50 g sera żółtego
- papryka słodka
- 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
Przygotowanie:
Grzyby obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę a następnie udusić je ze szczypta soli i 1 łyżeczką masła.
Szynkę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
Zioła posiekać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śmietanę wymieszać z jajem i przyprawą bałkańską.
Formę do zapiekania posmarować olejem i na dno wyłożyć ziemniaki.
Posypać je świeżą melisą i szałwią oraz rozmarynem.
Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną szynkę a na niej umieścić grzyby.
Posypać połową sera a następnie zalać sosem śmietanowym i posypać resztą sera.
Na wierzchu posypać papryką słodką.
Piekarnik rozgrzać do 180 C i wstawić formę przykryta folią aluminiową na 15 minut.
Po tym czasie folię zdjąć i zapiekać jeszcze 10 minut.
Życzę smacznego.