Bruschetta

6 września 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Więcej zbawiennego dla naszego serducha likopenu zawierają pomidory w postaci przetworzonej a więc: przeciery, zupy, sosy, ketchup. Korzystajmy więc z tego w pyszny sposób !

Będziecie potrzebować (na 4 kawałki):

  • bagietka (ja dodatkowo wybrałam taką ze szpinakiem – piekarnia Buczek)
  • 2 łyżeczki masła (ewentualnie oliwa)
  • ząbek czosnku
  • świeży, duży pomidor (najlepiej twardszy, żeby za bardzo się nie rozpłynął podczas przygotowania)
  • kula sera mozzarella
  • suszone zioła prowansalskie, bazylia (zapewne lepsze byłyby świeże, ale z braku laku … :)
  • pieprz
  • opcjonalnie sól (ja nie użyłam)

Wykonanie:
1) Roztapiamy masło, dodajemy do niego drobniutko pokrojony ząbek czosnku (ew. przeciśnięty przez praskę), smarujemy nim przekrojone bagietki
2) Pomidora nacinamy delikatnie nożem (skórkę) z obu stron, zalewamy wrzątkiem, odczekujemy chwilę i ściągamy skórkę. Kroimy w kostkę i układamy na bagietkach, posypujemy ziołami prowansalskimi, odrobiną pieprzu i solą (opcjonalnie)
3) Ser mozzarella kroimy w plastry i układamy na pomidorach, posypujemy bazylią
4) Pieczemy do zrumienienia bułek i roztopienia sera w temp. ok 180*C (ok. 10 minut, termoobieg, środkowa półka)



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...