Krusztadki rosyjskie
Ciasto: 7 łyżek mąki, 8 dag dobrego twarogu, 5 łyżek margaryny, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
Ze składników zagnieść kruche ciasto. Foremki do babeczek natłuścić i wysypać cienko kaszką manną. Wylepić ciastem.
Farsz: 20 dag kurek mrożonych, 2 laski kiełbasy zwyczajnej, 2 suszone pomidory, 2 ząbki czosnku w oleju włoskim lub zwykły, 5 łyżek ketchupu pikantnego, słodka papryka, sól, pieprz, posiekany szczypiorek.
Grzyby rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w małą kosteczkę. Podsmażyć na suchej patelni, dodać grzyby, posiekany czosnek i drobno pokrojone pomidory. Na koniec doprawić i dodać ketchup oraz szczypiorek. Farsz nakładać do wylepionych babeczek. Piec ok. 20 min w temp. 190-200st.
Krusztadki świetnie sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do zup.