Ciasto czekoladowo-miętowe

4 września 2012, dodał: beti27
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 600g śmietany kremówki
  • ok. 200g czekoladek miętowych lub po prostu  2 czekolady miętowe
  • ok 700g wiśni z kompotu
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 125g cukru
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 50g maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka cukru pudru


Śmietanę kremówkę lekko podgrzać, dodać czekoladki lub czekolady i mieszając rozpuścić. Następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić na około 3-4 godziny w chłodne miejsce. Wiśnie osączyć. Gorzka czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej. Jajka rozbić – białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem, solą, oraz cukrem waniliowym. Kolejno dodawać żółtka.Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i wsypać do całości.  Wlać czekoladę. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w temp. 175 stopni ( termoobieg: 150 stopni) Wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
1/3 ciasta odciąć i pokruszyć. Wiśnie ułożyć na placku. Miętową śmietanę ubić ( dodać śmietan fixy) i wyłożyć na wiśnie. Posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao wymieszanym z cukrem pudrem.

file1346770586



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz