Flan z pieczarkami

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Flan z pieczarkami

Angielska zapiekanka.

Czas : 1 godzina 15 minut

Składniki :40 dag mąki
20 dag masła
Odrobina wody
25 dag pieczarek
2 łyżki oliwy
½ litra mleka
4 jajka
25 dag sera żółtego sera tartego ( Chedar )
sól
pieprz mielony
¼ utartej gałki muszkatołowej

Ciasto :
Zagnieść mąkę z masłem i odrobiną wody . Jak będzie odstawało od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki .
Nadzienie :
Pieczarki pokroić i usmażyć na oliwie .
Masa do zalewania :
Mleko roztrzepać z jajkami , serem i przyprawami .
Flan :
Tortownicę wylepić ciastem tak aby zachodziło na brzegi . Włożyć pieczarki . Zalać masa mleczno – jajeczną – serową . Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę .

Jako nadzienie można użyć gotowanego kalafiora , brokuły, gotowaną rybę , owoce .

 

nadesłane: Babciagramolka