Piekielna czorba

16 sierpnia 2012, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

35 dag łopatki wieprzowej

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

1/2 średniej czerwonej cebuli

30 dag ziemniaków

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

1 puszka pomidorów bez skóry

3 łyżeczki ziół dalmatyńskich

natka pietruszki

3-4 ziarenka ziela angielskiego

2 liście laurowe

sok z 1/2 cytryny

sól

pieprz

woda

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Ściągamy burzyny. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski. Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie. Doprawiamy do smaku solą, i sporą ilością pieprzu. Gotujemy do miękkości warzywa. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.

file1345148355