Zupa z zielonej soczewicy

31 lipca 2012, dodał: Ewelina Sworek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

szklanka zielonej soczewicy

tacka włoszczyzny

papryka

puszka czerwonej fasoli

przecier pomidorowy

cebula

czosnek

papryka czerwona w proszku (ostra)

kostka warzywna

liść laurowy

zioła prowansalskie

sól, pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Do garnka z wodą wrzucamy zieleninę i korzeń pietruszki (z tacki), 2 liście laurowe, pieprz, sól, kostkę warzywną (jedna kostka na pół litra wody). Kiedy wywar się zagotuje, wrzucamy opłukaną wcześniej soczewicę, gotujemy, aż zmięknie. W międzyczasie obieramy i kroimy marchewkę, paprykę, seler, por (wg uznania – w kostkę lub paski). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone warzywa. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy je papryką  w proszku i wyciskamy czosnek. Po chwili wrzucamy wszystko do garnka z wywarem i soczewicą. Po kilku minutach gotowania dodajemy do zupy przecier pomidorowy (wg uznania), doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ulubionymi przyprawami. Na koniec dodajemy fasolę czerwoną i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną, a cała zupa przejdzie zapachem przypraw. Smacznego!