Sałatka caprese z włoską ciabattą

31 lipca 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Potrzebujesz:

  • Ciabattę Włoską Specjalność Dan Cake
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 250 g sera mozzarella
  • kapary 1 łyżeczka
  • 50 g suszonych pomidorów
  • sól i pieprz – do smaku
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

  • Ciabattę wkładamy do piekarnika i opiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni
  • Kroimy pomidory w półplasterki
  • Tak samo kroimy ser mozzarella
  • Układamy ser i pomidory na przemian na talerzu
  • Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
  • Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
  • Posypujemy  bazylią
  • Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.

Smacznego!

file1343726418



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz