Malinowiec pod pierzynką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
10 dkg ryżu
pół litra tłustego mleka
2 jajka
25 dkg malin
3 białka z jajek
1 łyżka soku z cytryny
1 opak. cukru waniliowego
szczypta soli
¼ kostki masła
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Mleko zagotować z dodatkiem soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Następnie dodać ryż i gotować przez 20 min. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Żółtka jaj dodać do masła, ciągle ucierając. Białka z 2 jaj ubić z 2 łyżkami cukru, a następnie dodać do ugotowanego i przestudzonego ryżu.
Formę wysmarować masłem, wsypać na dno maliny, a na nie położyć ryż. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Przed końcem czasu ubić trzecie białko z pozostałym cukrem i wyłożyć na ryż. Piec jeszcze przez 15 minut.