Tarta śliwkowa

20 lipca 2012, dodał: jagusia
Artykuł zewnętrzny

Składniki na masę:

70 dag śliwek

3/4 szklanki śmietany 22%

4 łyżki cukru

1 jajko

1 białko

1 szklanka bitej śmietany

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

3 łyżki cukru

15 dag posiekanego masła

3 łyżki zimnej wody

Wykonanie ciasta:

Wyrobić ciasto z mąki, cukru i masła. Dodać zimną wodę, zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stop. C. i piec tartę przez 20 minut.

Wykonanie masy:

Śmietanę, 2 łyżki cukru i jajko zmiksować. Masę wylać na ciasto i wstawić na 10 minut do piekarnika. Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki. Białko ubić, do piany dodać 1 łyżkę cukru, delikatnie wymieszać. Wyjąć tartę i zwiększyć temp. do 200 stop. C.
Na tartę nałożyć śliwki i pianę, posypać 1 łyżką cukru i wstawić do piekarnika na 20 minut.

fot: redakcja