Markizy kokosowe z truskawkami

18 lipca 2012, dodał: lucynako
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

30 dkg.truskawek,

2 op.herbatników,

250 ml.śmietanki,

2 łyżki cukru pudru,

1 łyżka wiórków kokosowych,

1 płaska łyżka żelatyny,

1/2 torebki galaretki truskawkowej,

1 łyżka masła lub margaryny,

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody,gdy napęcznieje podgrzać do momentu aż się rozpuści.Ostudzić. Ze śmietanki odlać 3-4 łyżki ( na polewę),pozostałą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem,dodać wiórki kokosowe i chłodną ale płynną żelatynę – wymieszać i schłodzić.Tężejącą masą smarować herbatniki łącząc po dwa.Truskawki opłukać.osączyć i każdą przekroić wzdłuż na połowę. Galaretkę przygotować wg.przepisu na opakowaniu uwzględniając połowę porcji. Na każdą markizę położyć pół truskawki i zalać delikatnie łyżką tężejącej galaretki.Wstawić do lodówki.

Przygotować polewę lub skorzystać z gotowej :)

Polewa: w rondelku rozpuścić margarynę,dodać połamaną czekoladę i 3-4 łyżki śmietanki – całość podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż składniki połącza się w jednolitą polewę.Gotową polewą dowolnie \”popisać\” każdą markizę.Smacznego. NA MARKIZY NAJLEPIEJ NADAJĄ SIĘ MAŚLANE HERBATNIKI PETIT BEURRE,BO NIE ROZMIĘKAJĄ POD WPŁYWEM WILGOTNEJ MASY.

file1342593278