Kołacz z czereśniami

6 lipca 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 2 dag świeżych drożdży, 35 dag mąki pszennej, 130 ml mleka, 15 łyżek cukru, 15 dag margaryny, 1  kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej, jajko.

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Przykryć i odstawić na 15 min. Do zaczynu dodać jajko i 3 łyżki margaryny. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na pół godz. Czereśnie wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno formy o wym. 23x33cm odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułka tartą i ułożyć czereśnie. Z  pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st.

Kołacz jest bardzo smaczny i soczysty.

file1341590614