Naleśniki karobowo-otrębowe z twarożkiem i malinami
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 3 duże naleśniki)
- 45g zmielonych otrębów (u mnie mix pszennych, owsianych, orkiszowych, żytnich i gryczanych)
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 100g mleka
- około 50ml wody
- pół łyżeczki karobu
- pół łyżeczki kakao o obniżonej zawartości tłuszcz
- łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia
na nadzienie
- 40g sera twarogowego półtłustego
- 40g serka homogenizowanego 3% tł.
- 10 rodzynek
- 80g malin
Zmielone otręby zalać mlekiem i odstawić na kilka minut do napęcznienia. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść widelcem i dodać serek homogenizowany oraz rodzynki. Wymieszać dokładnie. W osobnym naczyniu rozgnieść maliny. W zależności od upodobań wymieszać zawartość obu miseczek ze sobą lub pozostawić nadzienia osobno : )
Do napęczniałych otrębów dodać łyżkę mąki, kakao, karob i jajko, wymieszać i stopniowo dolewać wodę do czasu, gdy ciasto uzyska konsystencję śmietany.
Smażyć na odrobinie oleju rzepakowego.
3 naleśniki = 448kcal