Marchewka pomarańczowa

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Marchewka pomarańczowa


Z kuchni angielskiej .Bardzo smaczna .
Czas : 40 minut

Składniki :

3 duże marchewki
1 mała pomarańcza ( zamiast pomarańczy można użyć 1 czubata łyżeczkę konfitury
z gorzkich pomarańczy – takiej ze skórką )
1 szklanka wody
1 szklanka soku pomarańczowego ( nie słodzonego )
1 łyżka masła
szczypta soli

Obrać marchewkę i pokroić w równej grubości słupki. Zalać woda zmieszaną z sokiem. Włożyć wyszorowaną i przeciętą na pół pomarańczę ze skórką ( lub konfiturę ). Gotować pod przykryciem na małym gazie 30 minut ( marchew w soku gotuje się wolno ). Odcedzić – wyrzucić połówki pomarańczy. Dodać masło . Doprawić szczyptą soli. Chwilę ogrzewać by marchew pokryła się masłem .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Żółte paznokcie
Dlatego ja zmywam lakier zaraz po imprezie czy innej okazji, nie trzymam długo na paznokciach.
Tanie gotowanie
Ja nie lubię odgrzewanego,zwłaszcza z mikrofali. Jest gumowate...
Srebrna torebka, jaki kolor butów?
Z nią zawsze jest problem, lepsze są jednak stonowane kolory...
najbardziej nietrafiony prezent
Dostałam raz taki na 18-tkę - krowę ze śmiesznym napisem, chyba miało być...