Smardze z papryką
smardze, kiedyś bardzo pospolite, dziś w Polsce pod ochroną. Ja dostałam słoik suszonych ze Słowacji gdzie można je zbierać i eksperymentuję
składniki:
- 3 dkg smardzy suszonych
- 1 cebula
- 1 strąk papryki żółtej
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- do smaku: sól, świeżo mielony pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa
sposób przygotowania:
Smardze wypłukać i moczyć kilka godzin a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, osączyć. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, paprykę, przyprawić i dusić kilka minut aby papryka zmiękła, ale pozostała krucha. Posypać zieleniną. Można wzbogacić danie dodając pokrojoną w paski szynkę. Ja podałam sałatkę do plastrów pieczonego udźca z indyka. PRZYPOMINAM !!! W POLSCE SMARDZE SĄ POD OCHRONĄ ! NIE WOLNO ICH ZBIERAĆ! Ale całkiem legalnie można je czasami kupić w dużych sklepach, sprowadzane najczęściej z Francji.