Barszcz czerwony z fasolą wg Babcigramolki

19 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś wariację dania. Ja robię to tak .


Składniki :

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie )
  • 1/6 pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki – średniej wielkości
  • 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub słoika- odcedzonej )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • przyprawa do zup ( jaką kto używa – maggi, Vegeta , Jarzynka , kostka bulionowa Knorra )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ( płaskie mąki )

file1263919267

Udko z kurczaka , obrane i umyte warzywa (marchew pokrojoną w plasterki, reszta w całości}  , ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup – zalać wodą ( 3 szklanki ) i lekko osolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę .

Pokrojone w słupki buraczki zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut .

Z wywaru wyjąć mięso, pietruszkę, seler, por, liść laurowy i ziele angielskie. Wlać do niego ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania.

Dołożyć fasolę. Zagotować. Doprawić do smaku przyprawą do zup, pieprzem mielonym, sokiem z cytryny. Zagęścić rozrobioną z zimną wodą mąką. Zagotować .Wlać śmietankę.

Między czasie w trakcie gotowania zupy ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, odcedzić i zrobić z nich puree.  Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę.

Podawać kładąc na talerzyku obok porcję puree ziemniaczanego okraszonego cebulką, a zupę w miseczce . Posypać natką pietruszki.

Można oczywiście buraczki włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami i gotować w jednym garnku, a mięso obrać od kości i włożyć powrotem do zupy. Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy zużywam potem do pierogów, naleśników, sałatki drobiowej i nie chcę by było zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza .



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...