Grillowana razowa pizza z lekką sałatką z chrupiącymi warzywami i kozim serem
ciasto (na 4 podłużne małe pizze):
- 300 g mąki pszennej + do podsypania
- 50 g otrębów żytnich
- łyżeczka soli
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy ev + do wysmarowania
oraz:
- 1/4 małej sałaty lodowej (lub mix sałat)
- 1/2 papryki czerwonej
- 10 czarnych oliwek
- 1 mała czerwona cebula
- kozi ser (lub feta)
- sól, pieprz
- zioła do sałatek (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek (może by smakowa, np bazyliowa, czosnkowa)
sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego, posiekany ząbek czosnku, szczypta cukru, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, wymieszać z otrębami i soli. Wsypać drożdże i stopniowo wlewać ciepłą wodę. Wymieszać, dodać oliwę i zacząć dłonią wyrabiać ciasto. Wyrabiać, podsypując mąką, aż będzie elastyczne (co najmniej 5 minut). Włożyć do wysmarowanej oliwą miski i posmarować z wierzchu odrobiną oliwy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1,5-2 godziny.
Po wyjęciu podzielić na cztery części. Rozwałkować na płasko i odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Piec rozgrzać do 210 stopni (grzanie góra-dół). Piec 10 minut.
Gotowe placki, jesli napęczniały, przebić widelcem, umieścić na maksymalnie rozgrzanej płycie grilla elektrycznego (lub patelni grillowej), podpiekać z obu stron z obciążeniem do pojawienia się brązowych pasków.
Na gotowe placki nakładać pokrojone warzywa – paski sałaty, krążki cebuli, kosteczki papryki, plastry ogórka i oliwek oraz pokruszony kozi ser. Skropić oliwą, posypać przyprawami. Podawać z lekkim, czosnkowym dressingiem (wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć).
Smacznego! :)