Grillowany łosoś w pomarańczy z pomidorkami cherry

8 maja 2018, dodał: torigami
Artykuł zewnętrzny
Łosoś w papryce i skórce z pomarańczy
Składniki
około 800 g filetu z łososia ze skórą
1 pomarańcza
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki czerwonej papryki
2 łyżeczki cukru
Grillo
wane pomidorki cherry
• 500 g pomidorków cherry
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 łyżeczki cukru
• 4 ziół prowansalskich
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1.Ścieramy skórkę pomarańczową na drobnej tarce. Pomarańczę przekrajamy na pół i wyciskamy z niej sok do miseczki. Łososia opłukujemy i osuszamy,  następmie wkładamy do miski z wcześniej przygotowanym  sokiem pomarańczowym  (skórką do góry), delikatnie dociskamy palcami i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy pomidorki.
2.Pomidorki cherry  kroimy  na połówki, układamy  na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Skrapiamy oliwką.
3.Łososia wyciągamy z marynaty,  suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy  solą i pieprzem, smarujemy przygotowaną wcześniej skórką pomarańczową, posypujemy czerwoną papryką, cukrem i polewamy oliwą z oliwek.Kładziemy na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillujemy aż skórka będzie chrupiąca a mięso łososia wysmażone do około 1/3 wysokości ryby. Wtedy przewracamy filety na drugą stronę i grillujemy  jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż ryba nie będzie już surowe (lepiej zdjać rybę z grilla nieco wcześniej by jej nie przesuszyć).  Gotowy filet kroimy na porcję.
4.Przygotowane wcześniej pomidorki grillujemy razem z łosisiem przez około 10 minut.

Składniki

około 800 g filetu z łososia ze skórą
1 pomarańcza
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki czerwonej papryki
2 łyżeczki cukru

Grillowane pomidorki cherry

• 500 g pomidorków cherry
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 łyżeczki cukru
• 4 ziół prowansalskich
• 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

1.Ścieramy skórkę pomarańczową na drobnej tarce. Pomarańczę przekrajamy na pół i wyciskamy z niej sok do miseczki. Łososia opłukujemy i osuszamy,  następnie wkładamy do miski z wcześniej przygotowanym  sokiem pomarańczowym  (skórką do góry), delikatnie dociskamy palcami i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy pomidorki.
2.Pomidorki cherry  kroimy  na połówki, układamy  na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Skrapiamy oliwką.
3.Łososia wyciągamy z marynaty,  suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy  solą i pieprzem, smarujemy przygotowaną wcześniej skórką pomarańczową, posypujemy czerwoną papryką, cukrem i polewamy oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillujemy aż skórka będzie chrupiąca a mięso łososia wysmażone do około 1/3 wysokości ryby. Wtedy przewracamy filety na drugą stronę i grillujemy  jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż ryba nie będzie już surowe (lepiej zdjąć rybę z grilla nieco wcześniej by jej nie przesuszyć).  Gotowy filet kroimy na porcję.
4.Przygotowane wcześniej pomidorki grillujemy razem z łososiem przez około 10 minut.
fot: redakcja