Ciasto drożdżowe z dynią
Artykuł zewnętrzny
1 kg mąki
25 dkg cukru
25 dkg tłuszczu (margaryna, masło i pół na pół z olejem)
7 dkg drożdży
olejek migdałowy
37 dkg dyni
1 szklanka mleka
wspaniałe ciasto z dynią…
Dojrzałą pomarańczową dynię obrać i rozgotować w 1 szklance mleka na gładką masę.
Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier,olejek migdałowy, roztopiony tłuszcz, rozgotowaną dynię i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.
Na wierzch można zrobić kruszonkę.