Pieczeń wieprzowa

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Mięso pieczone i doduszane w garnku . Do podania na ciepło w sosie lub na zimno bez sosu Czas : 12 godzin macerowanie + 1,5-2 godzin pieczenie

Składniki :

1,5 Kg wieprzowiny bez kości ( łopatka , od szynki , schab )
4 cebule
Sól
Pieprz mielony
Papryka mielona
Majeranek
4 ząbki czosnku
Sos sojowy
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 kulki jałowca
4 suszone owoce głogu
4 suszone owoce tarniny
3 suszone grzyby
3 śliwki kalifornijskie
1 kromka suchego piernika
6 łyżek oliwy
2 łyżki masła

Mięso natrzeć przyprawami , sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy . Naszpikować czosnkiem . Zostawić szczelnie przykryte na 12 godzin w lodówce . W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy .Mięso obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Do mięsa dodać pokrojone w ósemki cebule , ziele angielskie , liście laurowe , śliwki , grzyby , tarninę , głóg .Zalać wodą tak by przykryła mięso .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 1,5 – 2 godzin .Mięso wyjąć . Włożyć kromkę piernika .Rozgotować . Sos przetrzeć przez sito . Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem . Doskonale smakuje w zestawieniu z gruszką nadziewaną konfitura z żurawiny .

nadesłane: Babciagramolka