Pijany kurczak opasany boczkiem
Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka, 6 cienkich plasterków boczku wędzonego, 8 pieczarek, 1/2 czerwonej cebuli, kieliszek białego wina, 2 ząbki czosnku zwykłego lub w oleju włoskim, sok z 1/2 cytryny, rozmaryn, sól, pieprz, 5 łyżek oliwy.
Przygotowanie:
Mięso rozkroić na pojedyncze, dość duże kotleciki. Wino wymieszać z posiekanym czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Marynatą zalać mięso, przykryć i wstawić na 2 godz. do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i również pokroić w plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć rozmarynem, układać po plasterku pieczarki i kawałku cebuli. Zrolować, owinąć plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Ułożyć na blasze, naokoło ułożyć pozostałe pieczarki. Piec ok. 45 min w temp. 200st. Można również opiekać na grillu ok. 30 min.
Roladki mają bardzo wyrazisty smak, są kruche, po prostu pyszne…