Sałatka z grilla na botwince
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych sałatek do grilla, jest sałatka wykonana na podstawie grillowanych warzyw i owoców. U mnie jej dopełnieniem jest młoda botwinka, której sezon akurat trwa i sprzyja kulinarnym eksperymentom.
Składniki:
– banan
– truskawki
– pomidorki koktajlowe
– zielony ogórek
– liście botwinki
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny
– przyprawy: sól i pieprz
– kwiaty fiołka trójbarwnego
Przygotowanie:
Truskawki i pomidorki przekroić, ogórka pokroić w długie paski (nie obierać) i położyć na ruszt. Banana grillować w skórce. Po kilku minutach zdjąć i wystudzić. Układać na liściach botwinki. Polać sosem z oliwy i octu, doprawić do smaku. Udekorować kwiatami fiołka. Podawać jako dodatek do mięs z grilla. Wygląda i smakuje rewelacyjne.
Smacznego!