Kotlety schabowe w sosie wg Babci Basi – wersja 2
Kotlety ze schabu panierowane , a następnie duszone w pikantnym sosie .
Czas :1 godzina
Składniki :
2 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
olej
1 łyżka masła
2 cebule
kawałek białej części pora ( ok. 5 cm )
2 korniszony
4 kapelusze grzybów suszonych
4 marynowane pieczarki
5 dag suchej kiełbasy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól
pieprz mielony
papryka mielona
sos sojowy( lub maggi )
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %
Namoczyć w ½ szklanki wody grzyby na 10 minut .Ugotować do miękkości na małym gazie( odcedzić , a wywar z gotowania zachować ). Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić , popieprzyć , posmarować musztardą .Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na rozgrzanym oleju .Zdjąć z patelni .Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i por .Wrzucić pokrojone w paseczki korniszony, pokrojone pieczarki ,pokrojone ugotowane grzyby suszone , kiełbasę pokrojoną w paseczki , miód i przecier pomidorowy .Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wywarem z gotowania grzybów i wodą .Dusić na małym gazie 20 minut. Włożyć kotlety .Dusić jeszcze 10 minut .Doprawić sos sosem sojowym ( lub maggi ) , pieprzem, papryką mieloną .Zagęścić mąką ( najlepiej utrzeć ją z ½ łyżki oleju i taką papkę wkładać po odrobinie do gorącego sosu i mieszać – nie zrobią się ,, kluchy „ ) – wlać śmietankę .