Pomidor z pokrzywą i serem
Kolejna propozycja faszerowanego warzywa z grilla. Prosta i łatwa, a w smaku po prostu wyborna. Wygląda także niesamowicie apetycznie, można więc zaskoczyć i domowników i gości. Warto także dodać, że pokrzywa przez większość uważana za chwast, jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem kulinarnym.
Składniki:
– duży twardy pomidor
– kilka łyżek sera typu feta
– kilka listków młodej pokrzywy
– przyprawy do smaku
– odrobina oliwy z oliwek
– ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pomidora dokładnie umyć i wysuszyć. Odciąć górę tworząc „czapeczkę”. Wydrążyć pomidora (łyżką), tworząc miseczkę. Przygotować farsz z sera feta pokrojonego w drobną kostkę, kilku kropel oliwy, rozgniecionego czosnku i drobno pokrojonych listków pokrzywy. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić pomidora. Grillować razem z czapeczką ok. 15 minut (najlepiej pod przykryciem).
Faszerowany pomidor idealnie pasuje do grillowanych mięs i ryb, a także jest idealną i dekoracyjną samodzielną przystawką. A dodatek pokrzywy naprawdę może pozytywnie zadziwić.
Smacznego!