Pomidor z pokrzywą i serem

21 maja 2012, dodał: ataga105
Artykuł zewnętrzny

Kolejna propozycja faszerowanego warzywa z grilla. Prosta i łatwa, a w smaku po prostu wyborna. Wygląda także niesamowicie apetycznie, można więc zaskoczyć i domowników i gości. Warto także dodać, że pokrzywa przez większość uważana za chwast, jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem kulinarnym.

Składniki:

– duży twardy pomidor
– kilka łyżek sera typu feta
– kilka listków młodej pokrzywy
– przyprawy do smaku
– odrobina oliwy z oliwek
– ząbek czosnku

Przygotowanie:
Pomidora dokładnie umyć i wysuszyć. Odciąć górę tworząc „czapeczkę”. Wydrążyć pomidora (łyżką), tworząc miseczkę. Przygotować farsz z sera feta pokrojonego w drobną kostkę, kilku kropel oliwy, rozgniecionego czosnku i drobno pokrojonych listków pokrzywy. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić pomidora. Grillować razem z czapeczką ok. 15 minut (najlepiej pod przykryciem).
Faszerowany pomidor idealnie pasuje do grillowanych mięs i ryb, a także jest idealną i dekoracyjną samodzielną przystawką. A dodatek pokrzywy naprawdę może pozytywnie zadziwić.
Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.