Najcenniejszy składnikiem piwa jest chmiel i sód jęczmienny lub pszeniczny, które posiadają około 150 substancji biologicznie aktywnych.
Również duża ilość witamin z grupy B (B, B1, B2, PP, B12) sprzyja zdrowej skórze i układowi nerwowemu.
Chmiel pochodzący z piwa posiada też właściwości bakteriobójcze i zwalcza wolne rodniki. Najwięcej takich dobroczynnych składników zawiera piwo wysokochmielowe (bitter, stotut i altbier). Wypicie kufelka piwka w miarę regularnie chroni przed kamicą żółciową (zmniejsza w żółci poziom cholesterolu), zapobiega osteoporozie (sprzyja zwiększeniu mineralnej gęstości tkanki kostnej), łagodzi zapalenie stawów, koi nerwy (zawiera lupulinę, która uspokaja i a właściwości lekko usypiające).
Obecnie istnieje również piwo dla kobiet w okresie menopauzy, które zawiera około 10 razy więcej fitoestregonów a niżeli przeciętne piwo.
A co kiedy dopadnie nas przeziębienie? Najlepiej wtedy napić się grzanego piwa z dodatkiem miodu i goździków.
Przepis na piwko z miodem:
– pół litra jasnego piwa
– 3 łyżeczki miodu z kwiatów lipy
– 4 goździki
Piwo wlewamy powoli do garnka i podgrzewamy na małym gazie, potem dodajemy miód i wsypujemy goździki. Pijemy natychmiast – najlepiej wieczorem i wskakujemy do łóżka, żeby się wypocić, takie piwo jest doskonałe na katar i przeziębienie.
Przeczytaj również:
- Przepisy na grzańce i grogi
- Fakty i mity na temat alkoholu
- Marihuana szkodzi i uzależnia?
- Heroina czy alkohol – co gorsze?
- Moda na niepalenie