Krokiety z tofu i kapusty kiszonej

18 kwietnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

kostka tofu ( 200 g) użyłam z Taifuna,
1 szklanka kiszonej kapusty drobno pociętej
2- 3 ziemniaki ugotowane na parze,
1 jajko ( można pominąć dodając mąki i trochę oleju)
cebula podsmażona na oliwie
1 ząbek czosnek podsmażony
bułka tarta 2 łyżki
1 łyżka mąki
sól,pieprz, ulubione przyprawy
natka pietruszki
1,5 łyżki suszonych drożdży odżywczych ( nadają posmak serowy)
przyprawa bulion lubczykowy 1 łyżeczka

Wykonanie:

Tofu mielimy blenderem z jajkiem i cebulą z czosnkiem na gładką masę.
Dodajemy posiekaną kapustę, utłuczone ziemniaki, cebule z czosnkiem, przyprawy i drożdże.
Wszystko razem mieszamy, formułujemy kotleciki czy krokieci, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy z sosem pieczrkowym lub pomidorowym razem z pełnoziarnistym ryżem.

Smacznego,

Magda

vegabutik.pl

file1334751130