Razowe pierogi z gotowanym mięsem kaczki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Razowe pierogi z gotowanym mięsem kaczki


Pierogi z mąki razowej są bardzo kruche .Ja używam do ich robienia mięsa które pozostaje z ugotowania rosołu z kaczki .

Czas : 30 minut

Składniki :

¾ szklanki mąki razowej żytniej
¾ szklanki mąki pszennej ( zwykłej- poznańska, wrocławska lub inna w tym typie )
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
24 pełne łyżeczki zmielonego gotowanego mięsa kaczki ( obranego ze skrzydeł, szyjki, kręgosłupa kaczki użytej na rosół – ja na tą porcję wzięłam mięso z ½ kaczki wagi ok. 2,7 kg , po wyluzowaniu piersi i udek i odkrojeniu tłuszczy )
1 cebula
2 łyżki tłuszczu zebranego z rosołu z kaczki
majeranek
sól
pieprz mielony
olej do głębokiego smażenia

Na tłuszczu z kaczki usmażyć na złoto drobno pokrojoną cebule .Dodać do niej zmielone mięso i chwilę smażyć .Doprawić majerankiem, solą , pieprzem .
Wymieszać obie mąki .( ja używam mieszanych mąk bo sama razowa źle się zlepia ).Dodać szczyptę soli i 2 łyżki oleju .Zaparzyć mąkę wrzącą wodą .Wyrobić ciasto. Podzielić je na 12 części. Każdy kawałek rozpłaszczać na okrągły placuszek. Nałożyć po 2 łyżeczki farszu. Zlepiać pierogi. Układać na wysypanej mąką tacce. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść pierogi. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.

Ja podaje te pierogi z sosem od pieczenia kaczki i kapustą czerwoną z żurawiną , lub inną surówką .
Można oczywiście podać pierożki okraszone tak jak każde inne , ale warto odłożyć sobie trochę sosu od pieczenia kaczki i użyć go potem do polania takich pierożków .To samo dotyczy kapusty czerwonej. Jak już ją gotujemy warto odłożyć trochę i mieć na takie okazje lub do zrobienia np. kulebiaka w cieście francuskim z czerwoną kapustą . Oszczędza się dużo czasu.

 

nadesłane: Babciagramolka