Barszcz czerwony wigilijny

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Barszcz czerwony wigilijny

Esencjonalny barszcz czerwony czysty tradycyjnie podawany jest w towarzystwie uszek z grzybami na Wigilię .

Czas : 1 godzina

Składniki :
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
6 suszonych grzybków
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kg obranych i pokrojonych buraków ( -1 sztuka utarta na surowo i 
pozostawiona )
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
pieprz mielony
maggi w płynie
1 ½ litra wody
przyprawa do zup
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Warzywa rozdrobnić i dusić chwilę na maśle z olejem .Dodać przyprawy i buraki- zalać wodą. Gotować 1 godzinę . Wyjąć warzywa i buraki . Przecedzić . Doprawić sokiem z cytryny , pieprzem mielonym . Przelać przez utartego surowego buraka wyłożonego na sitku ( nabierze ładnego czerwonego koloru ).

Podawać w bulionówkach lub na talerzu z uszkami z farszem grzybowym

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gdzie chodzicie w weekendy na impre…
Ja z całą rodziną często w weekendy wybieramy się do Energylandii w Zatorze. Mnóstwo...
odpryskujący lakier
Dla wzmocnienia i przedłużenia trwałości manicure możesz wykorzystać specjalne produkty typu top...
Jak schudnąć po ciąży
Aby podkręcić redukcję tłuszczu i w jak najszybszy sposób schudnąć po ciąży dzięki ćwiczeniom,...
Skręcanie włosów
Najprostszym sposobem jest związanie włosów w warkocz i pozostawienie ich na parę godzin. Najlepszy...