Zaletą szparagów jest nie tylko ich wysublimowany smak, ale też składniki, które zwiększają krzepliwość krwi, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zapobiegają ich pękaniu. Szparagi dostarczają również naszemu organizmowi witaminy C, E i A, pierwiastki takie jak: żelazo, fosfor, fluor, jod i miedź. Dzięki błonnikowi poprawiają też pracę układu pokarmowego, a przy tym działają przeczyszczająco i moczopędnie. W dietach oczyszczających zaleca się nawet picie wody w której gotowane były szparagi. Dzisiaj proponujemy sałatkę ze szparagów:
Sałatka ze szparagów
- 1 pęczek ugotowanych szparagów lub 1 słoik szparagów konserwowych
- 1 pomarańcza
- 2 pomidory
- 10 listków sałaty
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- sól
- pieprz
Przygotować sos: wymieszać oliwę z octem i sokiem pomarańczowym, dodać skórkę z pomarańczy, przyprawić solą i pieprzem. Szparagi pokroić na 3 części. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać , pokroić w większą kostkę. Pomidory pokroić j na ósemki. Połączyć wszystkie przygotowane składniki, poleać sosem i lekko wymieszać.
Zobacz również:
- Różne dania ze szparagów
- Mało znane warzywa w Polsce – ranking
- Dieta warzywna
- Pozostałe skuteczne diety
- Co nas tuczy?