Szparagi na układ pokarmowy

21 kwietnia 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

szparagiZaletą szparagów jest nie tylko ich wysublimowany smak, ale też składniki, które zwiększają krzepliwość krwi, wzmacniają ścianki naczyń  krwionośnych oraz zapobiegają ich pękaniu. Szparagi dostarczają również  naszemu organizmowi witaminy C, E i A, pierwiastki takie jak: żelazo, fosfor, fluor, jod i miedź. Dzięki błonnikowi poprawiają też pracę układu pokarmowego, a przy tym działają przeczyszczająco i moczopędnie. W dietach oczyszczających zaleca się nawet picie wody w której gotowane były szparagi. Dzisiaj proponujemy sałatkę ze szparagów:

Sałatka ze szparagów

  • 1 pęczek ugotowanych szparagów lub 1 słoik szparagów konserwowych
  • 1 pomarańcza
  • 2 pomidory
  • 10 listków sałaty

Sos:sałatka

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • pieprz

Przygotować sos: wymieszać oliwę z octem i sokiem pomarańczowym, dodać skórkę z pomarańczy, przyprawić  solą i pieprzem. Szparagi pokroić na 3 części. Sałatę porwać na mniejsze  kawałki. Pomarańczę obrać , pokroić w większą kostkę. Pomidory pokroić j na ósemki. Połączyć  wszystkie przygotowane składniki, poleać  sosem i lekko wymieszać.

Zobacz również:

  1. Różne dania ze szparagów
  2. Mało znane warzywa w Polsce – ranking
  3. Dieta warzywna
  4. Pozostałe skuteczne diety
  5. Co nas tuczy?