Puree ziemniaczano-cebulowe

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Puree ziemniaczano-cebulowe Babcigramolki

Doskonały dodatek do dań z grilla .Mało skomplikowane i tanie .

Czas : 30 minut

Składniki :4 ziemniaki średnie
1 duża cebula
½ szklanki mleka
2 łyżki masła
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej

Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania ziemniaków obrać cebulę , bardzo drobno pokroić , zeszklić na 1 łyżce masła nie dopuszczając do zarumienienia. Gdy cebula jest już szklista zalać ją mlekiem , dodać szczyptę gałki muszkatołowej i dusić aż mleko odparuje. Miękkie ziemniaki odcedzić i zmiksować razem z cebulą dodając jeszcze jedną łyżkę masła.

 

nadesłane: Babciagramolka