Makaron razowy z pokrzywą

27 marca 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 szklanki makaronu razowego (u mnie są to świderki),
  • 20 dag żółtego sera light
  • 20 dag salami (użyłam paprykowe)
  • 8 płatów marynowanej papryki,
  • 6 jaj
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • garstka zieleniny – u mnie była to sparzona wrzątkiem pokrzywa i rzeżucha.

PRZYGOTOWANIE:

Jaja gotujemy na twardo. Studzimy. Makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie, najlepiej z kilkoma kroplami oliwy-aby się nie sklejał). Jajka, paprykę, salami i ser kroimy w kostkę. Zieleninę siekamy. Z majonezu i jogurtu robimy sos-mieszamy je ze sobą, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Makaron mieszamy z pozostałymi składnikami i sosem. Chłodzimy godzinkę w lodówce.

file1332870190