Wiosenne kopytka z brokułami

27 marca 2012, dodał: przejs
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 5 sztuk ziemniaków,
  • 1 brokuł mały,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zieleniny,
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypywania blatu

Ja swoje kopytka zrobiłam z tego, co zostało z wczorajszego obiadu – czyli już ugotowanych i ugniecionych ziemniaków oraz ugotowanych różyczek brokułów.:) Brokuła były objętościowo mniej więcej tyle samo co ziemniaków. Brokuła zmiksowałam razem z zieleniną, dodałam taką papkę do zimniaków i wymieszałam razem. Następnie dodałam jajko i mąkę. Wyrobiłam ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką uformowałam z ciasta wałeczki i odkrawałam nożem kluski. Jeśli jednak robicie takie kopytka „od początku”, musicie obrać ziemniaki,pokroić a mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania należy do gotujących się ziemniaków dodać różyczki brokuła i gotować do miękkości warzyw. Następnie odlać wodę, ugnieść warzywa tłuczkiem, pozostawiając garnek na ciepłym palniku, aby reszta wody odparowała. Odstawić rozgniecione warzywa do ostygnięcia. Gdy te już ostygną, dodać posiekaną zieleninę, jajko i makę. Dalej postępujecie tak, jak napisałam wyżej. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku, partiami, około 3 minut. Podać je można z sosami lub po prostu z masłem

file1332870002



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nie mam pieniedzy na święta
Ja tak robię, kupuję sporo rzeczy na promkach i mam zapasy na święta,...
Jak bronić się przed wykorzystywani…
Opieka zapewnia tym najuboższym, a o innych ma starać się rodzina, taka jest prawda...
Szukam metod na leczenie haluksów
Taka operacja to ryzyko, no i wyklucza z aktywności na kilka tygodni...
wybielanie zębów
To efekt nie będzie trwały, a każde wybielanie to też naruszanie struktury szkliwa,...