Grillowane krewetki

27 marca 2012, dodał: kasia1k
Artykuł zewnętrzny

Składniki

ilość porcji: 6
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
  • 60 ml (3/4 szklanki) sosu pomidorowego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 kg świeżych krewetek, obranych i odżyłowanych
  • szpikulce do szaszłyków

Metoda przygotowania

Przygotowanie: 15 min | Gotowanie: 6 godz | Czas dodatkowy: 30 min, marynowanie

1.
W dużej misce wymieszać czosnek z oliwą, sosem pomidorowym i octem. Doprawić bazylią, solą i pieprzem cayenne. Dodać krewetki i wymieszać, by równomiernie pokryły się zalewą. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny W międzyczasie zamieszać raz lub dwa razy.
2.
Rozgrzać grill do średniej temperatury. Z krewetek zrobić szaszłyki, wbijając szpikulec najpierw od strony ogona, a następnie obok głowy. Marynatę wylać.
3.
Ruszt grilla lekko posmarować olejem. Piec krewetki na rozgrzanym grillu po 2-3 minuty z każdej strony, aż zmatowieją.

file1332869617