Sajgonki wg Babcigramolki
Uwielbiam sajgonki . Ponieważ nie znam oryginalnego przepisu składniki farszu są moja wersja odtworzenia oryginału. Do tej pory papier ryżowy moczyłam w wodzie , dopiero Piecha podpowiedział mi żeby moczyć w piwie – ma racje , są zdecydowanie smaczniejsze .
Czas : 30 minut
Składniki :
- ½ opakowania papieru ryżowego ( 8 sztuk )
- 5 dag mięsa mielonego
- garść pokrojonej w drobne paseczki kapusty pekińskiej
- 3 łyżki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewki
- 1 łyżeczka utartego na tarce jarzynowej ( drobne oczka ) korzenia świeżego imbiru
- ¼ paczki makaronu ryżowego – nitki ( ok. 2 dag )
- 5-6 grzybów mun
- sos sojowy
- ¼ puszki kiełków sojowych ( ok. ½ szklanki )
- olej do głębokiego smażenia
- piwo do moczenia papieru ryżowego
- sos słodko-kwaśny
Grzyby namoczyć na 15 minut we wrzącej wodzie . Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut. Odcedzić i pokroić na kawałki ..Odcedzić i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju .Podsmażyć na nim mięso rozdrabniając je w trakcie smażenia na małe kawałki .Dodać marchewkę , kapustę , grzyby , imbir i kiełki sojowe . Smażyć mieszając aż kapusta zmięknie ( ok. 3 minut ). Odcedzić farsz z nadmiaru oleju. Wymieszać z makaronem ryżowym . Doprawić do smaku sosem sojowym .
Na talerz wylać trochę piwa i maczać w nim z obu stron papier ryżowy. Układać na ściereczce .Zostawić na 2-3 minuty. Na każdy krążek kłaść pełną łyżkę farszu .Składać jak krokiety i zwijać w ruloniki .
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Na gorący kłaść sajgonki. Smażyć obracając aż się zarumienią . Zdjąć z patelni i odstawić. Bezpośrednio przed podaniem jeszcze raz wkładać na gorący olej i dosmażyć do zarumienienia na złoto .
Podawać z sosem słodko-kwaśnym .
nadesłane: Babciagramolka