Szaszłyk z indyka

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szaszłyk z indyka

Czas ; 1 godzina + 2 godziny marynowanie mięsa

Składniki :

30 dag mięsa z piersi indyka
15 dag wędzonej słoniny
2 cebule
Sól
pieprz mielony
papryka mielona
sos sojowy
olej

Mięso pokroić w kostkę .Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, 2 łyżek sosu sojowego , 1,2 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki papryki mielonej , szczypty soli i natrzeć nią mięso. Przykryć i zostawić w lodówce na 2 godziny . Pokroić słoninkę w plasterki , a cebulę w plastry. Namoczyć patyczki do szaszłyków. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano mięso. Zdjąć z patelni i zostawić by lekko przestygło. Nadziewać na patyczki na przemian mięso, słoninkę i cebulę ( tak by zrobić 2 porcje ).W małej brytfance na 2 łyżkach oleju ułożyć szaszłyki , polać 2 łyżkami marynaty. Brytfankę szczelnie zawinąć folią aluminiową i wstawić do gorącego piekarnika na 45 minut .
Jak komuś nie równo piecze piekarnik to może każdy szaszłyk zawinąć w folię aluminiową ( robiąc porcje ) i takie paczuszki ułożyć na blaszce lub w brytfance i tak piec.
Tak sobie pomyślałam ,że dopiszę ,że czas pieczenia w piekarniku jest zależny od wielkości plastrów mięsa i stopnia ich wysmażenia .Proponuję po 25 minutach sprawdzić – może już są dobre i jeśli trzeba trzymać dalej ( to tak na wszelki wypadek żeby komuś się nie wysuszyły na wiórek )

nadesłane: Babciagramolka