Ile zjadasz w jednej porcji dań z fast foodów? W samym Big macu jest ponad 570 kcal, 10 dag frytek to 560 kcal, burger z bekonem to 470 kcal, wymieniać dalej? Nie od dzisiaj dietetycy ostrzegają przed zgubnymi, choć smacznymi przekąskami z barów, które są odpowiedzialne za otyłość,cholesterol i co za tym idzie miażdżycę, udary, zawał i inne cywilizacyjne choroby.Moja babcia żyła ponad 80 lat – uwierz , na pewno nie znała barów szybkiej obsługi i burgerów z majonezem.
Najgroźniejszy to oxycholesterol – utleniona pochodna tłuszczu. Utlenianie następuje podczas podgrzewania tłuszczu zwierzęcego do temp. ponad 300 stopni C. Taką temperaturę ma zwykle olej, w którym smaży się mięso, a ponieważ w barach smaży się na tym samym tłuszczu kilka lub kilkanaście razy! co jest niedopuszczalne z zasadami zdrowego żywienia – to oxycholesterol chłoniemy jak gąbka. W takim tłuszczu znajdują się również bardzo niezdrowe nadtlenki lipidów, mięso lub ziemniaki zanurzone w gorącym tłuszczu aż w połowie wchłania szkodliwe substancje. Takie smaczne frytki, są jednak bardzo zwodnicze – szkodliwe substancje krążą po naszym organizmie uszkadzając tętnice. Niektórzy producenci żywności dodają celowo do swoich produktów oxycholetserol w formie kwasów tłuszczowych trans lub częściowo uwodornionych olejów, bo poprawiają one smak i konsystencję.Oxycholesterol podwyższa poziom zwykłego cholesterolu i nasila rozwój miażdżycy o wiele bardziej niż „zwykły” cholesterol, gdyż ma większą skłonność do odkładania się w naczyniach krwionośnych. Związek ten oraz nadtlenki lipidów przejmowane są bezpośrednio przez makrofagi (komórki odpornościowe), które przekształcają się w tzw. komórki piankowe i osiadają na ściankach tętnic. Na nich z kolei osadzają sie płytki krwi i w efekcie tych procesów światło naczynia ulega zwężeniu.
W miarę rozwoju choroby coraz bardziej rośnie grubość złogów, ulegają one wapnieniu i stwardnieniu. Skutkiem tego zmniejszona jest elastyczność tętnic, gorsza zdolność do transportowania krwi i tlenu do mózgu, postępuje szybko choroba wieńcowa, odkładanie kamieni w woreczku, złe funkcjonowanie mózgu, niedokrwienie kończyn. Najlepszym wymiataczem złego cholesterolu jest min. rozpuszczalny błonnik zwany pektyną (pektyna występuje naturalnie min. w jabłkach). Powinniśmy zjadać około 40 gram błonnika dziennie. Błonnik zawarty jest również w fasolce szparagowej, szpinaku, kapuście, groszku, ryżu, suszonych owocach i pieczywie.
nadesłane: Kasjopeja
zobacz również:
- Najgroźniejszy tłuszcz świata
- Dieta na zdrowe jelita zrób test
- Najczęstsze pułapki jedzeniowe
- Jajka w dietach odchudzających