Grillowane burgery w aromatycznej panierce z przypraw podane z owocem kiwi
SKŁADNIKI:
- 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 żółtko
- 1 mała miękka grahamka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypior z jednej dymki
- sos sojowy
- sok z 1/4 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek do grillowania
- 2 owoce kiwi
- 1/2 małej papryczki chili
panierka:
- 1 łyżka suszonej mięty
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu (zielony, czerwony)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- skórka otarta z 1/2 limonki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso doprawić roztartym ząbkiem czosnku, natką, szczypiorkiem, odrobiną sosu sojowego i pieprzu oraz sokiem z limonki. Dodać żółtko, namoczoną wcześniej w ciepłej wodzie, dobrze odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. W moździerzu rozdrobnić pieprz i nasiona kolendry, dodać resztę przypraw i skórkę limonkową (oczywiście limonkę trzeba najpierw sparzyć) i utrzeć chwilę razem.
Z mięsa utworzyć 4 większe lub 6 mniejszych wypukłych kotletów. Grill elektryczny lub patelnię grillową dobrze rozgrzać, posmarować oliwą. Burgery posypać z obu stron mieszanką przypraw z moździerza. Grillować z obu stron do zarumienienia. Podawać z plasterkami kiwi, posiekaną papryczką chili, z ryżem gotowanym na sypko i cząstkami limonki. U mnie na zdj. sałatka z mini konserwowych ogórków z posiekaną natką pietruszki, białą cebulką, solą, pieprzem, łyżką oliwy i odrobiną soku z limonki.