Naleśnik na różne sposoby

25 lutego 2012, dodał: AnnaA-G
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki nie jedno mają imię. Można przyrządzać je na różne sposoby, gdyż są bardzo proste w przyrządzeniu wystarczy mieć inwencję twórczą i chęć do podjęcia próby wykonania ich.

Naleśniki mogą być wegetariańskie, na słodko, z twarożkiem, mięsne. Podaje się je o każdej porze dnia.

Przykładowe przepisy:

Naleśniki na słodko

składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • szklanka wody (by były puszyste: gazowanej)
  • odrobinę cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia

Ciasto wyrobić i smażyć aż się zarumieni

nadzienie:

  • serek homogenizowany
  • maliny
  • czekolada do smarowania nutella

Naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym posypać malinami, zwinąć i posmarować delikatnie czekoladą

Naleśniki wegetariańskie

składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • szklanka wody (by były puszyste: gazowanej)

farsz:

  • pół kapusty pekińskiej
  • pół puszki kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • pół kubka jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki przyprawy apetita tzatziki

Przygotowanie:

Ciasto wyrobić i smażyć aż się zarumieni. Składniki farszu wymieszać ze sobą.

Farsz rozłożyć na ciasto i zwinąć naleśniki

file1330193430