Schab z tajskim smaczkiem

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Z oryginalną kuchnią tajską to za wiele wspólnego nie ma – ale „smaczek jest” .

Czas : 45 minut

Składniki :

2 kotlety schabowe

1 plasterek imbiru świeżego

3 łyżki oleju ( ryżowy )

2 łyżeczki ,, zielonej pasty curry „

1 łyżeczka proszku curry

½ marchewki utartej na grubej tarce jarzynowej

2 łyżki pokrojonej w cienkie paseczki papryki

¼ pora pokrojonego w pół plasterki

3 łyżki utartej na grubej tarce białej rzodkwi

2 łyżki wiórek kokosowych

1 szklanka mleczka kokosowego

garść bambusa z puszki pokrojonego w słupki

szczypta soli

1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Mięso pokroić w paseczki .Posolić i posypać pieprzem .W woku rozgrzać olej . Włożyć imbir i chwilę smażyć . Dorzucić mięso i mieszając smażyć na rumiano .Odłożyć na bok . Na pozostały w woku tłuszcz wsypać marchew i rzodkiew .Smażyć 5 minut ( mieszając ) .Dodać bambus , wiórki kokosowe, pastę curry , proszek curry – zalać mlekiem kokosowym .Dusić ok. 15 minut . Dołożyć mięso . Wymieszać .Ogrzewać jeszcze 5 minut .

Podawać z ryżem na sypko .

file1262199308