Camembert panierowany – smażony z gruszką

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Camembert panierowany – smażony z gruszką

.

Czas : 10 minut

Składniki :

2 serki Camembert ( ja wzięłam z pieprzem )
1 duża gruszka
4 łyżeczki konfitury z żurawiny
20 owoców winogron ( drobnych )
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 jajko
bułka tarta

Gruszkę obrać , przekroić na pól wzdłuż , usunąć delikatnie gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki . Ser panierować w jajku i bułce tartej ( tak by boki też były pokryte panierką . Rozgrzać tłuszcze. Na patelnie kłaść plasterki gruszki i obsmażać po 2 minuty z każdej strony . Odłożyć na bok ( przykryć by nie wystygły za mocno ) . Na patelnię ( na ten sam tłuszcz na którym smażyła się gruszka ) kłaść serki i obsmażać po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli trzeba to zmniejszyć gaz na minimalny . Podawać ser obłożony podsmażonymi plasterkami gruszki z dodatkiem 2 łyżeczek konfitury z żurawiny na porcje i winogronami . Można dodatkowo posypać gruszkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem .

 

nadesłane: Babciagramolka