Sernik na zimno z galaretką na płatkach kukurydzianych

17 stycznia 2012, dodał: GastroMonia
Artykuł zewnętrzny

Na spód:

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

    Masa serowa:

  • 1/2 kg mielonego białego sera
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • truskawki

    Przygotowanie:

    Płatki kukurydziane kruszymy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i  łączymy z płatkami, należy dobrze wymieszać. Spód tortownicy lub blachy wykładamy folią spożywczą, a następnie rozprowadzamy naszą masę czekoladowo – płatkową. Wkładamy do lodówki na 30 min. Ser miksujemy z  cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w  minimalnej ilości wody. Ser łączymy z żelatyną, a następnie z ubitą śmietaną. Dodajmy drobno pokrojone śliwki, po wymieszaniu dodajemy na wierzch naszej masy. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Sernik dekorujemy truskawkami. Galaretkę rozpuszczamy i  polewamy nią nasz sernik.

file1326796600